sobota 9. února 2008

Inspirace není nikdy dost - Wildlife Photographer of the Year

Tento týden mi doma konečně přistála dlouho očekávaná zásilka z Anglie. Velký modrý vak obsahoval balík plný zajímavých knížek a o jedné z nich bych se rád rozepsal podrobněji.

Učit se z vlastních chyb a sledovat práce druhých mi pomáhá se zlepšovat - alespoň v to pevně doufám :-) Fenomén internetu umožňuje sledovat nepřeberné množství prací fotografů na celém světě. Přesto si myslím, že v určitých ohledech je papír prostě papír a to zvlášť, pokud je složen do podoby knihy a tato kniha obsahuje vybrané fotografie ze soutěže Wildlife Photographer of the Year.

Soutěž Wildlife Photographer of the Year pořádá časopis BBC Wildlife magazine a Natural History Museum z Londýna. Na úplném začátku to bylo o několika stovkách fotografií. Dnes musí porota vybírat vítěze z více než 30 tisíc snímků z celého světa. Asi jen málokterá soutěž zaměřující se na fotografie z přírody má dnes takový zvuk, jako právě Wildlife Photographer of the Year. Možná je to i tím, že zde spolu soutěží jak amatéři, tak i ostřílení matadoři zvučných jmen. Ostatně kde jinde můžete porazit třeba Paula Nicklena, Bence Matého, Marii Stenzel, Davida Doubileta, Michaela Nicholse a řadu dalších. Výsledek této soutěže je tak každý rok očekáván s velkým napětím.

To nejlepší z poslední ročníku této soutěže je obsaženo v knize s názvem Wildlife Photographer of the Year Portfolio 17. Na 160 stránkách se příznivce fotografie divoké přírody rozhodně nudit nebude. Osobně jsem celou knížku prolistoval se zatajeným dechem a vím, že je to knížka, ke které se budu často vracet. Znovu a znovu jsem se utvrdil v tom, že má-li mít snímek šanci na úspěch, musí mít víc než jen technicky zvládnutou formu. Musí mít příběh, musí v něm být zachycena jedinečnost okamžiku. Asi nejlépe to letos bylo vidět na snímku na straně 43, kde dvě surikaty sledují kolem letící sršeň. Kdyby tam ta sršeň nebyla, tak je to běžný snímek, kterých třeba v Praze v ZOO každý den vzniknou tuny – sám jich pár desítek megabajtů mám :-) Vybraný snímek má ale tu pověstnou kapku navíc a je radost se na něj dívat.

Tato knížka je zajímavá i pro milovníky techniky, kteří neustále řeší otázku jestli mají Canon vyměnit za Nikon, Nikon za Canon nebo zahodit úplně všechno a raději rybařit :-) U každého snímku je vždy uvedena použitá technika i expoziční údaje. Nedělal jsem si žádné statistiky, ale zkusím shrnout základní dojmy. Canon s Nikonem zcela jasně dominují a až na pár výjimek jsou všechny oceněné fotografie pořízené jednou z těchto dvou značek a to v poměru velmi vyrovnaném. Film je v této oblasti fotografie zcela jasně vymazán a až na několik snímků jsou všechny fotografie pořízené výhradně digitálně. Jen pro zajímavost jsem se podíval do knihy s ročníkem 2004 a to naopak ještě zcela jasně dominoval film.

Do ročníku 2007, který je v této knize, přišlo 32 tisíc fotografií od autorů ze 78 zemí. Vím, že od nás se bojovalo také. V roce 2007 to nevyšlo, tak třeba letos. Pokud máte chuť si zasoutěžit, máte šanci – uzávěrka je 24. a 31. března.

Žádné komentáře: