pondělí 3. března 2008

Kostarika - deníček šestý - POÁS

Máme za sebou poslední celý den naší letošní expedice do Kostariky. Včerejší úspěch s Arenalem nás natolik navnadil, že jsme se rozhodli pro změnu plánu a dneska ráno vyrazit na Poás.

Poás je zlehka dřímající, 2708 mnm měřící sopka asi 28 km od města Alajuela. Je přístupná jako Poás Volcano National Park. Poslední velké erupce se datují do let 1952 - 1954, ale občas se Poás připomněl i v posledních letech. Je to ale i jedna z největších atrakcí Kostariky a je třeba se v sezóně připravit na davy turistů.

Z Alajuela jsme vyrazili krátce po šesté hodině. Před vchod po parku jsme dorazili okolo sedmé. Teplota spadla z příjemných 25 na 10 stupňů a foukal silný vítr. Obloha byla zahalena do mléčného deštivého oparu. Skoro to vypadalo, že jsme si štěstí vybrali u Arenalu. Nálada se ale začala vylepšovat, když tím vším začalo sem tam prosvítat sluníčko a těsně před osmou hodinou - otevírací čas - byla obloha krásně modrá a sem tam se po ní proháněl nějaký mrak. Nízké slunce ještě malovalo krásné světlo. Ideální čas na fotku.

Hned na parkovišti jsme si uvědomili, že tady myslí na všechno. Auta musela parkovat přesně podle pokynů ochranky, aby byla možná případná rychlá evakuace. Z aut jsme vyskákali během chvilky. Vzduch byl cítit sírou. Bylo jasné, kdo tady vládne. Z parkoviště je to ke kráteru chvilka ostrém chůze po pohodlné cestě. Sem tam stojí sanitka. Asi fakt počítají se vším...

Na konci cesty se otevře impozantní pohled přímo do srdce přírodního pekla. Na jezerem plným nazelenalé vody se vznášejí oblaka. Fouká silný vítr, který maže štěbetání návštěvníků. Jeho závan sem tam přinese silný závan síry. Je to opravdu fascinující podívaná.

Poás - kráter a okolí







Není Poás úžasný?

Žádné komentáře: