úterý 16. března 2010

Filmařská aktualizace pro Canon EOS 5D Mark II

Canon EOS 5D Mark II se stal oblíbeným přístrojem nejen u fotografů, ale stále častěji se velmi úspěšně uplatňuje i u filmařů. Canon tento trend velmi pozorně sleduje a již od loňského roku zásoboval komunitu uživatelů informacemi o tom, že připravuje aktualizaci, která bude celá zaměřena na rozšíření možností Canonu EOS 5D Mark II právě v oblasti natáčení videa.

Dnes se sliby Canonu stávají realitou. Nová verze firmware s pořadovým číslem 2.0.3 přináší především vylepšení v oblasti videa. Doplňuje nebo mění režimy rozlišení. Hlavní změnou je možnost natáčet i s nižší frekvencí snímků (25, 24) než je původních 30 snímků za sekundu. Důležitou novinkou je možnost manuálního ovládání úrovně zvuku. Zvedla si i kvalita nahrávání, když byla samplovací frekvence zvednuta ze 44.1 kHz na 48 kHz. Možnost manuálního ovládání expozice během natáčení byla doplněna i možnost využívat režim priority clony nebo času. Pro větší kontrolu nad manuálně nastavenou expozicí při natáčení je nově k dispozici histogram.

No, ani se nedivím té šuškandě, že se jedna z epizod oblíbeného seriálu Dr. House bude natáčet Canonem EOS 5D Mark II :-)

Aktualizováno 19. 3. 2010

Canon vydal rychlou aktualizaci na verzi 2.0.4, která řeší problém se záznamem zvuku při využívání uživatelských módů.

Firmware je ke stažení na stránkách Canonu: http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos5dmk2/firmware.html

Žádné komentáře: