úterý 2. března 2010

Temnokomornický občasník – nový časopis pro příznivce klasické fotografie

Rád bych upozornit na zajímavý počin skupiny příznivců načervenalých temných komor, vůně vývojek a ustalovačů seskupených okolo stránek www.temnakomora.cz. Koncem února vyšlo první číslo papírového časopisu s názvem Temnokomornický občasník.

Jak v úvodu uvedl šéfredaktor Karel Rodinal: „…Cílem občasníku je tištěnou formou informovat temnokomorníky a širší fotografickou veřejnost o akcích „Temnokomory.cz“, prezentovat portfolia kvalitních autorů tvořících své fotografie v temné komoře, publikovat odborné články týkajících se klasických fotografických postupů a články pojednávající o fotografii a fotografické tvorbě obecně.

První číslo časopisu je možné zakoupit za 50 Kč v Leica Gallery Prague, kde jsem si ho včera koupil a u šálku dobrého čaje prolistovat. Určitě největším tahákem prvního čísla je rozhovor s Janou Bömerovou, ředitelkou Leica Gallery Prague, na téma „Číslování, signování, ocenění a prodej fotografií“. Nemůže chybět oblíbené téma dírkových komor, připomenutí, že není dobré podceňovat kvalitní ustalování a hlavně fotky.

Už je to hodně dlouho, co jsem stál u zvětšováku a sledoval v miskách rodící se obraz černobílé fotografie. Nyní jsem již na pomyslném druhém břehu digitální fotografie, ale ty základy, které jsem se u filmu naučil, si nesu stále sebou. A černobílá fotka, hlavní znak filmové fotografie, je moje nejoblíbenější.

Držím palce lidem okolo temnékomory.cz, aby byl jejich šéfredaktor Karel Rodinal správně namíchán, měl v sobě dostatek síly a nezačal jim brzy slábnout, jak už se tak u vývojky vytažené na vzduch lehce stává.

Těším se na další číslo.

Žádné komentáře: