středa 30. října 2013

Analog Efex Pro - nové “mršítko” od Nik Software

Představovat sadu šikovných prográmků pro tunění fotografií od Nik Software by bylo nošením dříví do lesa. Mezi mé nejoblíbenější patří Silver Efex Pro, který používám pro úpravu černobílých fotografií a Dfine, který je velmi šikovným nástrojem pro efektivní práci se šumem. Když před rokem společnost Nik Software pohltil Google, měl jsem trošku obavu, jak to bude dál. Chmurné obavy se naštěstí nepotvrdily a vylepšování této skvělé sady stále pokračuje.

Stínohra - pro převod použit program Silver Efex Pro

Parta od Nik Software si nemohla nechat ujít zajímavý trend dnešní doby, kdy na jedné straně požadujeme stále lepší a lepší výkon od foťáku, který pak pohotově potřebujeme “zmršit” do nějaké kreativní podoby. No a protože stávající sada prográmků byla spíše pro tu serióznější práci, bylo třeba přijít s něčím novým.

Nové “mršítko” se jmenuje Analog Efex Pro a každý uživatel balíku Google Nik Collection by ho měl dostat zdarma v rámci aktualizací. Jak je u Nik Software zvykem funguje buď jako plugin do Aperture či Photoshopu a nebo jako samostatný program.

Mršící možnosti jsou vskutku impozantní a je možné tak fotografii dostat do často až neuvěřitelných kombinací vytunění či spíše poškození. K dispozici jsou čtyři základní typy analogových foťáků a v každém 9 přednastavených možností úpravy fotografie. Samozřejmostí je možnost uživatelského doladění u každé přednastavené úpravy.

No ale protože analogový dávnověk bylo divoké a temné období fotografie :-) je k dispozici možnost nadefinovat si vlastní typ foťáku a s tím související možnosti tunění / mršení. Pak se kreativitě meze opravdu nekladou. Na blížící se dlouhé zimní večery ideální kombinace zábavy a fotografie :-)

Prostředí Analog Efex Pro a široká nabídka možností úprav fotografie 
Mám radost, že Google tuto výbornou sadu nepohřbil a parta z Nik Software může dál přinášet skvělé pomocníky nám, fotografům.

Žádné komentáře: