pondělí 20. ledna 2014

Neodolatelná kniha: Steve McCurry - Untold

Koncem roku se vždy vrhnu na anglický Amazon a zařizuji si pod stromeček dostatečné množství tvrdých dárků v podobě fotografických knížek. Nejinak tomu bylo i loni. V těžkém balíku, který jsem s velkých nadšením rozbaloval, na mne v záplavě ročenek typu “XY Photographer of the Year” čekalo také několik skvostů, které bych vám rád postupně představil.

Nejvíce jsem se těšil na knihu Steve McCurry - Untold: The Stories Behind the Photographs. Tohoto dlouholetého známeho fotografa National Geographic a člena agentury Magnum Photos asi není třeba představovat. Koneckonců jeho portrét dvanáctileté afgánské dívky s pronikavým pohledem, zahalené v potrhaném načervenalém šátku na zeleném pozadí, byl v samotném NG vybrán jako jejich nejvěhlasnější snímek. Letos to bude 30 let, co ji Steve McCurry v uprchlickém táboře v Pakistánu portrétoval.

Fotografie Steva McCurryho mám moc rád. Jejich společným jmenovatelem je člověk, barevnost i jedinečnost okamžiku - a je jedno, jestli jde o opravdovou “náhodu” nebo dobře aranžovanou fotografii. V knize Untold: The Stories Behind the Photographs, dává Steve nahlédnout pod pokličku vzniku některých jeho slavných fotografií. Je to úžasné čtení doplněné o ukázky zápisků z jeho cestovních deníků, útržků účtenek, povolení či historických bankovek. Člověk má tak možnost si udělat lepší představu o tom, co všechno obnáší práce fotografa samotáře v terénu.

Ukázka z knihy

Celé jeho dobrodružství fotografie začalo v roce 1978, kdy s jednosměrnou letenkou vyrazil do Indie s cílem ji za tři měsíce procestovat. Nakonec zůstal v oblasti dva roky. V roce 1979 se mu podařilo tajně dostat přes Pakistán do Afganistánu a tam dokumentovat boj mudžáhidů proti sovětské okupaci. Jeho fotografie se posléze dostaly na stránky The New York Times a odstartovaly tak úspěšnou kariéru, která trvá dodnes. Stojí za zmínku, že tyto první fotografie jsou mimořádné i tím, že jsou černobílé (používal film Kodak Tri-X), ale i tak je možné na nich již vystupovat jasné známky autorova rukopisu, který bude nerozlučně spjat s jeho barevnou tvorbou. 

Knihu Steve McCurry - Untold: The Stories Behind the Photographs vydal loni na podzim Phaidon a dal si na knize opravdu záležet. Na 264 stránkách a dvou kilech váhy vás čeká mnoho lidských osudů shrnutých do 14 příběhů, kterými se jako nitka táhne život jejich autora.

Přeji fajn čtení i pokoukání.

A na závěr připojuji video, kde knihu představuje sám Steve McCurry.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ta knížka vypadá zajímavě! Můžete kdyžtak napsat jaké další jste si letos nebo vloni koupil?

Tomáš Marounek řekl(a)...

Já mám od něj knihu Steve McCurry: The Iconic Photographs, ta váží ještě asi o kilo víc, jsou tam velkoformátové reprodukce jeho nejslavnějších fotek z Asie a Evropy a je naprosto úžasná. Taky to vydal Faidon.