pondělí 12. ledna 2015

Jedinečná kniha: Earth Is My Witness

Těžký, objemný balík od Amazonu mi vždy připomene, že se doma budeme muset poohlédnout po nové knihovničce. Tentokrát v balíku nejvíce místa zabíral jeden knižní skvost. Téměř čtyřkilová kniha Earth Is My Witness jejímž autorem je americký fotograf Art Wolfe.

Art Wolfe je známý fotograf přírody, krajiny a světa, který byl i průvodcem velmi populárního seriálu “Travels to the Edge with Art Wolfe”. Během své dlouholeté kariéry navštívil všechny kontinenty ze kterých přivezl fotografie dokumentující život na naší planetě ve všech jeho aspektech.

No a v září loňského roku, po dvou letech příprav, vydal jedinečnou publikaci, která na 356 stránkách formátu 28 x 36 cm přináší skvělé shrnutí jeho více než čtyřicetileté tvorby. V pěti kapitolách pojmenovaných MOUNTAIN, POLAR - SUBPOLAR, DESERT - SAVANNA, OCEAN - ISLAND, TROPICAL - SUBTROPICAL je vše podřízeno fotografiím. Každá kapitola je uvedena textem od Arta, který nás zavede hlouběji do jeho života. Pak již následují vizuální orgie. Věřím, že pozorný čtenář na řadě stránek narazí na obecně známé fotografie aniž by možná dříve tušil, že jejich autorem je právě Art Wolfe. 

Earth Is My Witness jsem si již několikrát prošel tam a zpět a musím smeknout nad pečlivým výběrem více než 400 fotografií. Někdy jsem si říkal, že to snad ani není možné, že to vše nafotil jeden člověk. Srovnatelnou kvalitu a šíři témat často najdu pouze v knihách z kolekcí National Geographic, ale tam je to vždy výsledkem práce plejády skvělých fotografů.

Na jedinečném dojmu z knihy má zásluhu kromě samotného výběru fotografii i technika tisku. Byla zde použita technologie Chroma Centric, která je, dle slov vydavatele, výrazně kvalitnější a přesnější než klasický offsetový tisk. Nutno přiznat, že dojem z fotografií je opravdu jedinečný.

Myslím si, že kniha Earth Is My Witness by neměla chybět v žádné knihovně fotografa obdivující přírodu, krajinu a život.

A co o knize říká sám Art Wolfe? Podívejte se.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

S tou knihovničkou Tě beru za slovo. ;-)