úterý 6. ledna 2015

Kladivo na klávesové zkratky nejen pro Adobe Photoshop

Nevím jak vám, ale mně přijde, že přes všechny vymoženosti myší, trackpadů či dotykového ovládání je klávesová zkratka často nejrychlejší způsob, jak se dobrat nějaké požadované akce.

U nadupané aplikace, jakou je třeba Adobe Photoshop, pak na uživatele číhá tolik klávesových zkratek, že z toho může jít jednomu hlava kolem. Protože většinu fotografií do finální podoby zpracuji v Capture One od Phase One (více v článku Capture One 8 - velmi povedená evoluce ), nejsem v Photoshopu a jeho klávesových zkratkách moc kovaný. O to více jsem byl nadšený, když jsem náhodou narazil na zajímavý projekt, který se jmenuje Application Shortcut Mapper. Jeho autorem je Waldo Bronchart a prostřednictvím webového prohlížeče zobrazí, jaké akce je možné vyvolat při různé kombinaci stisknutí kláves s tím, že je možné si dokonce vybrat i příslušný dialog či funkci. Vše je krásně vizuálně zpracované a stačí se jen dívat a zkusit stisknout kombinaci kláves a hned na virtuální klávesnici vidím popis dostupných zkratek.


Application Shortcut Mapper v akci
@ Waldo Bronchart

Adobe Photoshop je zde zpracovaný opravdu detailně jak pro Jablíčka, tak pro Linux i Windows. Stejně tak je k dispozici Adobe Lightroom či další programy. Application Shortcut Mapper je open source projekt na GitHubu - https://github.com/waldobronchart/ShortcutMapper, takže je možné případně jednoduše přidávat další klávesové zkratky pro své oblíbené programy.

Musím přiznat, že díky Application Shortcut Mapperu jsem objevil nové možnosti, jak lépe pracovat s Photoshopem. Třeba potěší i vás.


Žádné komentáře: